Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek od 7:25 do 15:00

UWAGA!!! Niebezpieczeństwo zatruć pokarmowych!

Organizacja przyjęć rodzinnych z okazji I Komunii Świętej w domu, a także zbliżający się okres letnich wysokich temperatur, mogą sprzyjać wystąpieniu zatruć pokarmowych.

Państwowy Powiatowy Inspektor sanitarny w Lesznie informuje, że znajomość zasad i przestrzeganie podstawowych zaleceń ogranicza ryzyko złego samopoczucia i zachorowania.

Zatrucia pokarmowe to ostre schorzenia żołądka i jelit wywołane drobnoustrojami chorobotwórczymi – najczęściej pałeczkami Salmonella, które dostają się do organizmu wraz z pożywieniem.

Nasilenie zachorowań następuje w okresie letnim – (wyższa temperatura sprzyja namnażaniu drobnoustrojów)  oraz jest związane z większa liczbą spotkań koleżeńskich, rodzinnych oraz spożywaniem niewłaściwie przygotowywanych lub przechowywanych posiłków.

Pałeczki Salmonella występują u zwierząt dzikich (szczury, myszy) i hodowlanych (drób, bydło).

Objawy chorobowe występujące  zwykle po 6 – 72 godzinach od zakażenia to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, czasami nudności i  wymioty. U niemowląt, małych dzieci, ludzi wyniszczonych chorobami lub u osób w podeszłym wieku choroba może przebiegać bardzo ciężko, ze zmianami w narządach wewnętrznych, stawach, a nawet z zapaleniem opon mózgowo – rdzeniowych.

Człowiek zakaża się:

  • Poprzez żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt (najczęściej drobiu, myszy, szczurów).
  • Poprzez produkty żywnościowe pochodzące od zakażonych zwierząt (jaja, mięso, mleko)
  • Od zakażonych zwierząt (kurczęta hodowane w domach) i ludzi wydalających pałeczki Salmonella z kałem, zarówno chorych, jak i zdrowych (nosicieli).

Szczególnie niebezpiecznym, najczęstszym nośnikiem pałeczek Salmonella są

  • Produkty zawierające surowe jaja (majonezy, kremy, lody)
  • Rozdrobnione potrawy mięsne (galaretki, pasztety, pierogi).

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Lesznie informuje, że zatruć pokarmowych można uniknąć przestrzegając następujących zasad:

  • Mycie rąk przed przygotowywaniem posiłku, przed spożywaniem każdego posiłku, po każdorazowym korzystaniu z toalety.
  • Staranne mycie sprzętu kuchennego i naczyń.
  • Zaopatrywanie się w produkty spożywcze w takich punktach, które gwarantują właściwą jakość zdrowotną i przechowywanie żywności.
  • Sprawdzanie terminów przydatności do spożycia i unikanie żywności niewiadomego pochodzenia.
  • Spożywanie produktów bezpośrednio po przygotowaniu.
  • Prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych w lodówce.
  • Jaja używane do wyrobu potraw nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury przed wybiciem należy wyparzać przez 10 sek. we wrzącej wodzie.
  • Wyroby sporządzane na bazie surowych jaj należy schładzać, przechowywać w niskiej temperaturze i jak najszybciej spożyć.

Nie daj się zaskoczyć Salmonelli!

W przypadku wystąpienia wymiotów, bólów brzucha, częstych wypróżnień – zgłoś się natychmiast do lekarza.

Warto sprawdzić:

dopalacze

bezpieczni na starcie

zaszczep w sobie chec szczepienia

swiss

aids gov

 narodowy program ochrony antybiotykow

badzmy zdrowi

epuap pca wuw wbizk iziz gis mz pzh wiw wios

Mapa zagrożeń

mapa zagrozen

Archiwum

archiwum

Zadzwoń do nas

Telefon:
65 526 15 15, 65 526 21 97
Fax:
65 526 21 41

PSSE w Lesznie

Adres
ul. Niepodległości 66, 64-100 Leszno
Dane identyfikacyjne
NIP: 697-10-25-879
REGON: 410-390-570