Organizacja przyjęć rodzinnych z okazji I Komunii Świętej w domu, a także zbliżający się okres letnich wysokich temperatur, mogą sprzyjać wystąpieniu zatruć pokarmowych.

Państwowy Powiatowy Inspektor sanitarny w Lesznie informuje, że znajomość zasad i przestrzeganie podstawowych zaleceń ogranicza ryzyko złego samopoczucia i zachorowania.

Zatrucia pokarmowe to ostre schorzenia żołądka i jelit wywołane drobnoustrojami chorobotwórczymi – najczęściej pałeczkami Salmonella, które dostają się do organizmu wraz z pożywieniem.

Nasilenie zachorowań następuje w okresie letnim – (wyższa temperatura sprzyja namnażaniu drobnoustrojów)  oraz jest związane z większa liczbą spotkań koleżeńskich, rodzinnych oraz spożywaniem niewłaściwie przygotowywanych lub przechowywanych posiłków.

Pałeczki Salmonella występują u zwierząt dzikich (szczury, myszy) i hodowlanych (drób, bydło).

Objawy chorobowe występujące  zwykle po 6 – 72 godzinach od zakażenia to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, czasami nudności i  wymioty. U niemowląt, małych dzieci, ludzi wyniszczonych chorobami lub u osób w podeszłym wieku choroba może przebiegać bardzo ciężko, ze zmianami w narządach wewnętrznych, stawach, a nawet z zapaleniem opon mózgowo – rdzeniowych.

Człowiek zakaża się:

  • Poprzez żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt (najczęściej drobiu, myszy, szczurów).
  • Poprzez produkty żywnościowe pochodzące od zakażonych zwierząt (jaja, mięso, mleko)
  • Od zakażonych zwierząt (kurczęta hodowane w domach) i ludzi wydalających pałeczki Salmonella z kałem, zarówno chorych, jak i zdrowych (nosicieli).

Szczególnie niebezpiecznym, najczęstszym nośnikiem pałeczek Salmonella są

  • Produkty zawierające surowe jaja (majonezy, kremy, lody)
  • Rozdrobnione potrawy mięsne (galaretki, pasztety, pierogi).

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Lesznie informuje, że zatruć pokarmowych można uniknąć przestrzegając następujących zasad:

  • Mycie rąk przed przygotowywaniem posiłku, przed spożywaniem każdego posiłku, po każdorazowym korzystaniu z toalety.
  • Staranne mycie sprzętu kuchennego i naczyń.
  • Zaopatrywanie się w produkty spożywcze w takich punktach, które gwarantują właściwą jakość zdrowotną i przechowywanie żywności.
  • Sprawdzanie terminów przydatności do spożycia i unikanie żywności niewiadomego pochodzenia.
  • Spożywanie produktów bezpośrednio po przygotowaniu.
  • Prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych w lodówce.
  • Jaja używane do wyrobu potraw nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury przed wybiciem należy wyparzać przez 10 sek. we wrzącej wodzie.
  • Wyroby sporządzane na bazie surowych jaj należy schładzać, przechowywać w niskiej temperaturze i jak najszybciej spożyć.

Nie daj się zaskoczyć Salmonelli!

W przypadku wystąpienia wymiotów, bólów brzucha, częstych wypróżnień – zgłoś się natychmiast do lekarza.

Zatrucia bakteriami z rodzaju Salmonella - pobierz ulotkę tutaj.